top of page
Zoeken
  • elisedeclerck01

Links of rechts?

In deze blog wil ik het graag hebben over het paard zijn gezichtsveld en hoeveel verwarring hier nog steeds rond ontstaat.


Paarden zijn prooi- en vlucht dieren. Om mogelijke roofdieren zo snel mogelijk op te merken, heeft de natuur ervoor gezorgd dat hun ogen aan de zijkant van hun hoofd staan. Dit geeft hen een zo breed mogelijk gezichtsveld waardoor ze heel veel kunnen zien. Echter, dit heeft als gevolg dat er bepaalde plaatsen zijn waar paarden niets zien. Zo zal een paard, wanneer je vlak voor hun neus staat of wanneer je vlak achter hun staat, je niet zien, en daar moet je rekening mee houden. Wanneer een paard je niet kan zien kan dit voor angstreacties zorgen, wat ook weer hun instinct is. Zorg er dus voor dat je hier gepast op reageert. Het zit in de natuur van het paard om schrik te hebben wanneer hij iets niet vertrouwt, naar hun idee kunnen ze dan sterven. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat er genoeg vertrouwen is in jullie relatie dat het paard geen angst meer vertoont wanneer je buiten zijn gezichtsveld komt. Dit wordt niet gecreëerd door agressie of door dit snel te willen oplossen. Vertrouwen ontwikkelen kost tijd, geduld en liefde.


Maar dit is niet alles waar ik het over wou hebben. Buiten het gezichtsveld van het paard is er nog een ander belangrijk onderdeel dat vaak vergeten wordt wanneer we met paarden trainen. Namelijk: is links hetzelfde als rechts? Vaak gebeurt het dat je paard schrik heeft van een plastiek zakje. Je beslist hierop te trainen en na een tijdje nemen de angst reacties van je paard af. Tot je ineens van kant verandert, dan lijkt de plastiek weer een enorm gevaar voor het paard. LINKS IS NIET HETZELFDE ALS RECHTS voor het paard.


Wat bedoel ik hiermee? Wanneer je jouw paard laat wennen aan een plastiek zakje aan zijn rechterkant, waarbij het plastiek zakje vooral wordt waargenomen door zijn rechteroog, moet je hetzelfde doen aan de linkerkant van je paard. Een paard maakt een onderscheid tussen de linkerkant en de rechterkant. Dit wil zeggen dat je je paard aan beide kanten moet trainen. Voor ons is het meer dan logisch dat links aan rechts wordt gekoppeld, maar voor het paard niet. Dit is een deel dat vaak vergeten wordt in trainingen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor een plastiek zakje, maar ook voor andere dingen zoals; aanraken, leiden, borstelen, opzadelen, opstappen, hoeven oppakken... Alles.
Wanneer je dit in je achterhoofd houdt bij het trainen van je paard, zal je vooruitgang boeken. Je houdt rekening met de natuur van het paard, met respect voor hun manier van denken.


Links of rechts? Welke kant is het gemakkelijkst bij jouw paard? Heeft dit een reden? Misschien heb je wel te weinig getraind op de andere kant? Met deze informatie hoop ik wat te hebben bijgedragen aan een succesvolle training van je paard:). Zijn er nog vragen over deze materie? Stuur dan zeker een mailtje naar info@essential-horsemanship.com of stuur een berichtje via de facebook pagina Essential Horsemanship.


Groetjes!

Elise


121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page